Nieuws

Ron Jans boeit sponsoren en leden businessclub ESC

“Ik kan me nog herinneren dat ik, destijds als trainer van Hoofdklasser ACV, een uitwedstrijd moesten spelen tegen Elburger Sportclub, medio jaren negentig van de vorige eeuw. Na rust liet de toenmalige coach van de thuisclub (Ype Hamming) Gerrit Visscher warm lopen, die aan z’n nadagen bezig was van een prachtige voetbalcarrière. Opgezweept door het fanatieke publiek irriteerde het gedraaf van Visscher me mateloos en we verloren met 2-0”.

image-2015-11-12

Aan het woord is PEC Zwolle-trainer Ron Jans, die samen met presentator/journalist Eddy van der Ley afgelopen dinsdagavond tijdens een sportcafé voor een avondvullend programma zorgde in een stampvolle kantine van de plaatselijke voetbaltrots. Op uitnodiging van de commerciële commissie lagen sponsoren en leden van de businessclub ruim twee uur lang gekluisterd aan de lippen van de succesvolle Zwolse oefenmeester met diverse pakkende anekdotes en verhalen

In zijn openingswoord liet voorzitter Gert van Norel weten bijzonder verheugd te zijn me de komst van Jans, die inmiddels met PEC Zwolle o.a. vanwege het veroveren van de KNVB-beker na de 5-1 winst op Ajax niet alleen in de stad Zwolle maar ook in regio een geweldige uitstraling en populariteit geniet.

Visscher, die als één van de weinige Elburgers een aantal jaren professioneel voetbalde bij o.a. Heerenveen en PEC Zwolle, had het bij zijn komst naar de laatste club, begin jaren tachtig van de vorige eeuw, met name tijdens trainingen aanvankelijk zwaar te verduren. Vanwege zijn inzet, mentaliteit en loopvermogen dwong hij echter steeds meer respect af bij de `grotere jongens` wat bij een wedstrijd tegen Haarlem in de 1e divisie duidelijk tot uiting kwam. Hier legde hij een zekere Ruud Gullit compleet aan banden, liet Jans weten.

Dat de komst van Luis Suárez naar FC Groningen, waar Jans zeven seizoenen werkzaam was, toevallig tot stand kwam, werd op deze avond door de trainer haarfijn uit de doeken gedaan. Manager Hans Nijland was naar Montevideo (Uruguay) afgereisd om bij DC Nacional een bepaalde speler te beoordelen en eventueel naar Groningen te halen, maar kwam tot verbazing van Jans met een heel andere speler op de proppen. Hoe het daarna verder afliep met de man die nu met de groten der aarde bij Barcelona de voetballiefhebbers regelmatig in vervoering brengt is genoegzaam bekend.

Dat Jans tijdens zijn Groningse periode in de belangstelling stond bij FC Köln zullen slechts weinigen weten. Ondanks een zeer aantrekkelijk aanbod bleef hij echter trouw aan de club.

De onderwerpen waarmee Van der Leij de oefenmeester confronteerde liepen sterk uiteen en varieerden van politieke kleur tot muzikale voorkeur. Wat dat laatste betreft behoort singer/songwriter Bob Dylan tot één van z´n grote favorieten en met name het nummer Desolation Row maakt bij hem de nodige gevoelens los.

De quiz die de als uitsmijter diende van deze zeer geslaagde avond werd gewonnen door Arjan Louwen, die ooit de blauw-witte ESC-kleuren verdedigde. Hij was in de ultieme finale Fred Zoet de baas, door het oprichtingsjaar van PEC Zwolle (1910) het dichtst te benaderen. Beiden kregen een door Jans gesigneerd voetbalshirt van de 3e klasser.

Van der Leij ontlokte de trainer als slotakkoord nog een voorspelling te doen m.b.t. de uitslag van de komende competitiewedstrijd Elburger SC – Hulshorst en was hierin zeer duidelijk: 4-1 !

image-2015-11-12 (1)

Laatste nieuws