Nieuws

Psychologen achter de bar

Willem en Bertha van den Hoorn wonen in Elburg. Naast het bezoeken van de thuiswedstrijden zijn ze wekelijks minimaal drie dagen op Papendal in Arnhem te vinden. Wat zijn hun beweegredenen, ervaringen en activiteiten op het trainingscomplex? Het verhaal achter twee echte Vitessenaren.

(Zwart op Geel supportsmagazine van de Supportersvereniging Vitesse / Tekst: Eric Loo / Foto’s: Charles Moll / Site: www.vitesse.org)_DSC0001

Bertha en Willem zijn buitengewoon actief in het verenigingsleven. Ruim vijftien jaar maakten ze met hun twee zoons deel uit van een befaamd Elburgs koor, dat landelijke bekendheid heeft. Bertha was koormoeder. Samen met Willem heeft ze met diverse bekende Nederlanders opgetreden, onder wie pianist Jan Vayne. Dat gebeurde ook wel eens in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.  Met het koor, dat onder leiding stond van de bekende dirigent Pieter Jan Leusink, werd dagelijks geoefend. Het was hard werken. Zo moesten alle cantates van Bach in een jaar ingestudeerd en opgenomen worden. Op een gegeven moment stopten Bertha en Willem ermee. Al hun vrije tijd werd in beslag genomen en er kwam erg veel druk op hun schouders te liggen. Er ontstond een groot gat.

Geel-zwart tijdperk

De broer van Willem werkte in die tijd als scout bij Vitesse. Willem is actief bij energiebedrijf Nuon. Destijds was dat de hoofdsponsor van Vitesse, waardoor hij toegangskaarten met korting kreeg. Op uitnodiging van zijn broer gaan Willem en Bertha vanaf de opening mee naar stadion GelreDome en later brengen ze ook steeds vaker een bezoek aan het trainingscomplex van Vitesse. Ze raken in de ban van Arnhemse voetbalclub en willen zich actief gaan inzetten. Daarmee breekt een geel-zwart tijdperk voor ze aan.

Saamhorigheid

Bertha en Willem zijn nu ongeveer zes jaar als vrijwilligers werkzaam op Papendal. Elke maandag, dinsdag en woensdag staan ze vanaf twee uur in middag achter de bar. Soms ook op zondag. Gerrit, een van hun zoons, is op woensdag en zaterdag op Papendal te vinden. Hij houdt zich bezig met Vitesse Onder 10. Dat doet hij als vlaggenist, begeleider en materiaalman. Omdat Bertha en Willem in de ochtenden en op zaterdag ook nog eens vrijwilligerswerk doen bij voetbalvereniging ESC in Elburg, is de week goed gevuld voor het tweetal.

Zoveel dagen vanuit Elburg naar Arnhem rijden vinden ze echter geen probleem. ‘Het houdt je jong’, zeggen ze. Daarnaast voelt hun werkomgeving op Papendal aan als een warme deken. Van jeugdspelers en medewerkers tot en met de directie: het saamhorigheidsgevoel is volgens de twee erg groot bij Vitesse. ‘We voelen ons soms net sociaal werkers en psychologen. Verhalen aanhoren, klankbord zijn, meedenken en oplossingen aanreiken. Het is heerlijk om hier zo te mogen werken. Elke dag die we op het trainingscomplex zijn, is een feestdag. Wij hebben veel binding met de club. Ooit hebben we een emmer haring meegenomen naar Papendal en iedereen genoot ervan. Het is hier een grote familie.’ Vorig jaar ontvingen ze een bos bloemen, een doos chocola en een waardebon van Vitesse. Van een vader van een van de jeugdspelers kregen ze afgelopen april een weekend aangeboden in een hotel in Zuid-Limburg. Zomaar enkele voorbeelden, waaruit blijkt dat hun rol enorm gewaardeerd wordt op Papendal.

_DSC0019

Hongerige muizen

In de loop der jaren hebben ze veel goede en leuke ervaringen opgedaan. Zes jaar geleden begonnen ze bijvoorbeeld in het Happy Home, een soort partytent in de buurt van het huidige trainingscomplex. Allerlei versnaperingen werden er verkocht. Een moeder van een van de jeugdspelers zei eens dat er een muis in de tent liep. Daar werd door Willem en Bertha gekscherend op gereageerd. In werkelijkheid waren er talloze muizen. Ze kwamen uit de bossen. In haast elke zak chips zat toen wel een gat.

Ook vertellen ze een verhaal over jeugdtrainer Leo van der Kraats. Hij bezoekt elk jaar een internationaal toernooi. Om het jeugdteam Onder 13 mee te kunnen laten gaan, was er ooit eens geld nodig. De oefenmeester vroeg aan Willem hoe dat gerealiseerd kon worden. Willem opperde het idee om worsten te verkopen. Jeugdspelers kregen een inschrijfformulier, waarop geïnteresseerden hun bestelling konden noteren. Familieleden, vrienden en kennissen: iedereen werd door de jeugdspelers enthousiast gemaakt om een bestelling te doen. Toen de bestellijsten ingeleverd werden, kochten Willem en Bertha de worsten in, waarna ze met een flinke winst doorverkocht werden. Met die winst konden de jeugdspelers naar het toernooi. Leo van der Kraats organiseert de reis nu al drie jaar samen met Willem en Bertha.

Nooit meer weg

Het echtpaar hoopt nog lange tijd op Papendal te mogen werken. De warmte, gezelligheid en het familiegevoel zouden ze anders enorm missen. Een Vitesse zonder Bertha en Willem? Onvoorstelbaar.

_DSC0030

(Zwart op Geel supportsmagazine van de Supportersvereniging Vitesse / Tekst: Eric Loo / Foto’s: Charles Moll / Site: www.vitesse.org)

Laatste nieuws