Nieuws

O11-1 en O11-2 maken kennis met nieuwe spelvorm pupillenvoetbal

KNVB_wedstrijdvormen_336x280De KNVB heeft een voorstel gelanceerd om vanaf seizoen 2017-2018 het pupillenvoetbal behoorlijk te gaan veranderen. Doelstelling is om de spelertjes meer balcontacten te geven en het tempo omhoog te brengen door de ruimtes kleiner te maken. Omdat nog niet alles is uitgewerkt worden er door heel Nederland pilots gehouden waarin de verschillende keuzemogelijkheden worden uitgeprobeerd. ESC is in overleg met Hatto Heim betrokken geraakt bij een van deze pilots.


Gisteravond mochten de spelers van O11-1 en O11-2 alvast even ruiken aan wat ze volgend seizoen misschien te wachten staat. Na een stortvloed aan informatie, nieuwe spelregels en verbazing over een aangepast veld. Moest het gaan gebeuren. De wedstrijd was opgedeeld in vier keer twaalfenhalve minuut. Het eerste kwart was wel even nodig om te wennen aan de nieuwe regels. Zo mag de keeper geen terugspeelballen meer oppakken, wordt er niet meer ingegooid maar ingedribbeld en wordt na een doelpunt de bal door de keeper uitgenomen. U zult begrijpen dat dit af en toe wel even zoeken was naar de juiste hervatting. Gelukkig was er een scheidsrechter die, ondanks zijn jonge leeftijd, de spelertjes hier goed bij ondersteunde. Wat misschien nog wel een de lastigste dingen was, was de afspraak dat er langs de lijn niet meer gecoached wordt. Daar zijn de 3 rustmomentjes tijdens de wedstrijd voor bedoeld.

Qua voetbal lijkt het effect wat beoogd wordt wel gehaald te worden. Het tempo gaat serieus omhoog, er zijn meer balcontacten en de ruimtes zijn vaak erg klein. Navraag na de wedstrijd leerde dat de meeste spelers het wel “cool”vonden. De meningen over de spelregels waren nog wel verdeeld. Maar dat is iets wat altijd zal blijven.

Mijn indruk als Stand-in voor de trainer van O11-2 is in ieder geval bijgedraaid van voorzichtig negatief naar positief. Ik wil iedereen dan ook aanraden om in januari te komen kijken bij de pilot die we wederom met Hatto Heim samen in Elburg gaan organiseren. De datum en de tijd hiervoor worden uitgebreid gecommuniceerd via de website.

Laatste nieuws