Nieuws

Elburger Sportclub en OWIOS ontmoeten elkaar in onvervalste streekderby

Na een winterstop van vijf weken wordt a.s. zaterdag de competitie hervat. De supporters van Elburger Sportclub en het Oldebroeker OWIOS vallen direct al met de neus in de boter. Op de dertiende speeldag ontmoeten hun favorieten n.l. elkaar op het Burgem. Bode Sportpark in Elburg in een onvervalste streekderby.
Het is weliswaar de eerste keer deze voetbaljaargang dat de twee opponenten elkaar treffen in een officiële wedstrijd, maar afgelopen zomer kregen we tijdens het toernooi om de Rabobank Veluwecup al een voorproefje toen OWIOS een 2-0 overwinning behaalde.

Nog even uw geheugen opfrissen; op 15 dec. j.l. kwamen beide ploegen voor het laatst in competitieverband in actie. OWIOS verloor toen, na een 2-0 voorsprong, met 3-2 van Lunteren, terwijl Elburger Sportclub in de thuiswedstrijd tegen AVW ’66 een uitstekende 2-1 overwinning behaalde. Dit had tot gevolg dat OWIOS met een puntentotaal van 13 op de twaalfde plaats belandde, terwijl de blauw-witten met twee punten minder de voorlaatste plaats bezetten. Voor beide ploegen zijn de belangen dus erg groot in deze regelrechte zes-punten-wedstrijd !
De laatste keer dat het duel op de competitiekalender stond was in het seizoen 2014-’15. In Oldebroek hield men elkaar keurig in evenwicht (1-1) maar in de return in Elburg was OWIOS de betere ploeg en won met 2-0 door treffers van Erik van Haagen.
Voor zover we konden nagaan werden de eerste duels tussen de twee oude rivalen al uitgevochten in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

OWIOS had toen nog haar domicilie op het legendarische sportpark Stuivezand, terwijl het terrein aan de haven voor veel tegenstanders van de Elburgers bijna een onneembare veste was.
Een aardig detail is dat de trainer van OWIOS, Wilfred Westerhuis, woonachtig in Elburg, in zijn actieve jaren niet alleen als doelman de kleuren van de plaatselijke trots verdedigde maar ook die van IJVV en Nunspeet.
De wedstrijd in Elburg begint, in tegensteling tot de normale aanvangstijd, om 17.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Zander Pouls.