Nieuws

Themabijeenkomst visie op talent

Op woensdagavond 16 september vond in de kantine op ons sportpark voor 20-25 jeugdtrainers, -leiders en -coaches een themabijeenkomst plaats over de Visie op Talent. Doel van de avond, die door bestuurslid Voetbalzaken Andries van der Beek werd geleid, was om het jeugdkader mee te nemen in de visie van het Technisch Hart op enerzijds talentherkenning en anderzijds talentontwikkeling en draagvlak te creëren voor de uitvoering daarvan.

Het betrof de  tweede themabijeenkomst in een cyclus van vier waarbij de eerste bijeenkomst begin juli gehouden is met als thema de Visie op Voetbal. In het komende half jaar worden de derde en vierde themabijeenkomst gehouden waarbij de Visie op Leren en de  Visie op Trainen centraal zullen staan. De vier genoemde visies gaan de ruggengraat vormen van het jeugdvoetbalbeleidsplan

De meest opvallende punten m.b.t. talentherkenning zijn:

  • In onderbouw en middenbouw is nauwelijks te voorspellen wie uiteindelijk het 1e elftal gaat halen. Pas na de groeispurt (vanaf o16) neemt voorspelbaarheid sterk toe.
  • Het geboortemaandeffect is een onderschatte factor in het selectieproces; spelers die geboren zijn in het 1e kwartaal hebben vaak meer kans om in een selectieteam te komen dan een speler die in het 4e kwartaal geboren is.
  • De groeipotentie van een speler wordt in belangrijke mate bepaald door intrinsieke motivatie (drive), leervermogen technische, motorische en cognitieve vaardigheden.

De meest opvallende punten m.b.t. talentontwikkeling zijn:

  • Vaker trainen (voetbal specifiek) in de onder- en middenbouw draagt niet positief bij aan het maximale niveau wat een speler kan bereiken. Veelzijdig bewegen daarentegen wel!
  • Vroegtijdige specialisatie (bijv. ‘vaste’ posities) heeft een negatieve invloed op het groeipotentieel van een speler.
  • Focus op resultaat (winnen) belemmert ontwikkeling en leidt (ten onrechte) tot vroege selectie en daarmee dus ook vervroegde uitsluiting waarmee talent verloren gaat.

Gedurende de avond werden de aanwezigen meegenomen in de wijze waarop bovenstaande concreet vertaald gaat worden naar de dagelijkse praktijk op het voetbalveld. Uiteraard was er ook alle ruimte voor vragen en discussie.

We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst en danken eenieder voor zijn bijdrage hierin.