Nieuws

Jeugd op hoger plan via grote verloting

Tekst door: Dick van der Veen
Foto door: Harry ten Hove

Elburger Sportclub houdt een verloting. De opbrengst daarvan moet de jeugdopleiding naar een hoger niveau tillen. Uiteindelijk moet dat de opmaat zijn voor een stabiele tweedeklasser in de toekomst. Een verloting bovendien die alle tegenvallers in dit jubileumjaar een beetje goed kan maken.

ELBURG – De club ontwikkelde er een website voor (www.vriendenvanesc.nl) waar alles over de actie te vinden is. Loten kunnen tot het eind van dit jaar besteld worden. De trekking vindt plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie. Mocht die onverhoopt ook geen doorgang vinden, dan gebeurt dat op een alternatieve wijze. Oud-voorzitter Wim van der Hulst, die deel uitmaakt van het technisch hart van ESC, en Niels Bosman, pr & communicatie, verzekeren ons dat het juridisch allemaal waterdicht zit. Ze hebben in het organiserende team onder meer een jurist opgenomen.

Wim is zo’n 40 jaar nauw betrokken bij de vereniging, waarbij hij 2,5 jaar het voorzitterschap bekleedde. “We hebben met een aantal anderen die ESC een warm hart toedragen de hoofden bij elkaar gestoken. Denk bijvoorbeeld aan een voetbaltrainer uit Elburg, een scout van De Graafschap met Elburgs bloed in de aderen, een doelman die op het hoogste niveau in het amateurvoetbal acteerde, een selectiespeler en enkele oud eerste elftalspelers en een oud-bestuurslid. Bestuurslid Andries van der Beek neemt de verantwoordelijkheid voor het doen en laten van deze commissie voor zijn rekening.

Wat is daar uitgekomen?

“We stelden met elkaar vast dat ESC met eigen mensen een jaar of vijf nodig heeft om een stabiele tweedeklasser te worden. Wil je dat, dan moet je bij de jongste jeugd beginnen. Bestuur, technisch hart en jeugdtrainers werken nauw samen in het voornemen extra invulling te geven aan de vier belangrijkste ontwikkelingsstappen: speelstijl (manier van spelen), speelwijze (spelprincipes), talentherkenning/talentontwikkeling en trainingsontwikkeling. Daarnaast meer aandacht voor ontwikkeling van trainers, coaches en ondersteunende staf door onder andere inzet van loop- en techniektrainers.”

Licht het eens toe…

“Het gaat om onder meer de afspraken over de organisatie moet staan bij aanvallen en bij verdedigen. Trainers gaan en trainers komen, maar er ligt nu een afspraak waaraan die zich moeten houden. Je hebt te maken met de fysieke gesteldheid. Kleintjes met talent vallen weg als ze tegen leeftijdgenoten spelen die fysiek sterker zijn en in hun ontwikkeling kunnen worden geremd. Ook het tegenovergesteld is denkbaar. Trainers kijken naar partijvormen en positiespel, richten zich op de voorbereiding. Loop en techniek spelen ook een rol. Daar heb je gespecialiseerde krachten voor. Dat alles moet ondersteund worden. We hebben het met alle trainers doorgenomen en een soort van protocol vastgesteld. Het is goed geborgd.”

Dan toch zo’n actie in coronatijd?

“Je kunt als technisch hart schaven aan de kostenkant. Dat houdt je geen jaren vol. (Bord)sponsors zijn ons trouw gebleven. We voelen ook onze eigen verantwoordelijkheid. Zijn intensief over het genereren van geld gaan nadenken. De pinkerstermarkt, die relatief veel brengt, werd afgelast. Uiteindelijk zijn we op deze verloting terecht gekomen. De moeilijkheid is dat je nu elkaar niet kunt ontmoeten. Niet mensen aan het veld of in de kantine kunt benaderen. Ze niet elders kunt aanspreken. Met flyers bij welwillende ondernemers en een appèl aan de gemeenschap om ons te helpen bij het realiseren van dit jeugdplan met gevoel voor wat er in het jubileumjaar allemaal langs ons heen is gegaan proberen we de inwoners te raken.”

Niels stelt vast dat dit al aardig lukt. “Binnen enkele dagen hebben we 300 loten verkocht. Het zou mooi zijn als we 10.000 euro aan de actie overhouden. We regelen alles voor de winnaars wat belasting betreft. Meedenkende sponsors voorzien in bijna 70 procent van het prijzenpakket. Dat is niet niets! Een rubberboot met motor, een mountainbike, zeven dagen vakantie in Zuid-Frankrijk,”

Communicatie is bij ESC in goede handen, Niels laat weten dat er een groep van zo’n 25 mensen aan tilt. “We laten bij diverse gelegenheden weten dat we om onze leden geven. Een attentie bij verjaardagen, een gebaar bij iets bijzonders.”

De vereniging denkt verder, over de verloting heen. De weg naar een stabiele tweedeklasser is geplaveid met voetangels en klemmen. Er volgen dus nog meer acties.