Nieuws

Trainer Bert Lowijs over ESC VR1 in coronatijd

Hoe de eerste selectie van de mannen de coronatijd beleefd hebben, konden we begin deze week lezen. Maar hoe verging het de eerste selectie van de vrouwen van ESC? Deze vraag werd gesteld aan de trainers Bert Lowijs en Jan Dickhof. Afgelopen seizoen kwamen ze beiden over van vv OWIOS om de eerste selectie van de dames te gaan trainen. Er is een hoop gebeurd in de eerste helft van dit seizoen, leuke maar ook minder leuke dingen. Dat de dames niet stil zitten blijkt uit het feit dat ze diverse sponsoren hebben gevonden om ze te sponsoren. Zo hebben ze sponsoren gevonden voor trainingspakken (Jumbo), tassen (Jumbo), trainingsshirts (Twin Shop Support), tenue (AW materieel) en winterjassen (De Zaak Nunspeet). Alle sponsoren natuurlijk hartelijk bedankt voor deze gulle geste. Uiteraard komen we daarop terug zodra de coronabeperkingen het weer toelaten. Hieronder een stukje van trainer Bert Lowijs.

 

Hoe beleef je voetbal in coronatijd? Deze vraag werd ons gesteld door Harry ten Hove.

In de tweede week van augustus zijn we begonnen aan ons avontuur bij ESC. Op dat moment was het coronavirus onder controle en konden we niet vermoeden dat we nu in een totale lockdown zitten.

“Een enthousiaste groep meiden”, dat waren de eerste woorden van Edwin Meppelink, Joris Spaan en Jan-Kees van Putten toen we met ESC in gesprek gingen over het trainen van de meiden van ESC. Het bleek te kloppen! Met passie, inzet en plezier hebben we ons voorbereid op de competitie, met een mooie tweede plaats in de poule van de bekercompetitie. Een moeilijke periode in de voorbereiding was het overlijden van Rik Nap (vader van Melissa, Danique en Nádia). Wij hebben deze periode gezien en ervaren hoe hecht deze groep is en betrokkenheid heeft getoond met de familie Nap.

De wedstrijden in de voorbereiding gaven ons het gevoel dat we met vertrouwen aan de competitie konden beginnen. Het was dan ook teleurstellend dat we de eerste competitiewedstrijd, ondanks een flitsende start, verloren. Maar de kracht van de groep toonde zich in de volgende drie wedstrijden, twee klinkende overwinningen en een gelijk spel. Meer en meer werd zichtbaar dat het elftal beter ging voetballen. De trainingen betaalden zich uit.

Ook ESC VR2 ging in september van start. Op een half veld, op woensdagavond, met 7 speelsters in het veld, onwennig, maar met veel passie en plezier en uiteraard aangemoedigd door ESC VR1.

Begin oktober dienden de eerste tekenen zich aan van een aanscherping van de corona maatregelen. Ook in de groep bleken enkele meiden besmet. Maandag 12 oktober was voorlopig de laatste groepstraining en wedstrijden hebben we sindsdien niet meer gespeeld. Een week later zijn we begonnen met aangepaste trainingen, trainen in groepen van maximaal 4 meiden. Drie weken hebben we dit volgehouden, tot de corona maatregelen op 3 november werden aangescherpt. Trainen bleek nog mogelijk in groepen van maximaal 2 meiden. Deze maatregel werd 14 dagen later weer teruggedraaid. Maar op dat moment bleken veel meiden, begrijpelijk, niet veel meer te voelen voor trainen in groepen van maximaal 4. Vooral het niet kunnen spelen van een partij maakt een training niet leuk. We hebben nog een aantal keren met een beperkt groepje getraind, tot op 14 december een totale lockdown werd afgekondigd. Een meer dan noemenswaardig gebaar die we hier niet onvermeld willen laten is de mogelijkheid die Mathijs Frik de groep bood om bij Frix te gaan trainen. Een aantal meiden maakt hier dankbaar gebruik van.

Het is jammer dat we sinds halverwege oktober niet meer met de groep hebben kunnen trainen en geen wedstrijden hebben gespeeld. Als trainers hadden we graag gezien of het elftal de ingeslagen weg een passend vervolg had kunnen geven. Verder is het op dit moment niet duidelijk wanneer we de trainingen weer kunnen hervatten. Laat staan wedstrijden kunnen spelen.

Terug naar de vraag. Corona heeft het voetbal bijna volledig stil gelegd. De maatregelen laten trainen in groepjes van twee of vier toe. Maar eerlijk is eerlijk, leuk is dat niet. De meiden willen echt voetballen en wij willen echt trainen! Trainen voor de wedstrijd die komen gaat. Het is dan ook te hopen dat we snel weer aan de bak kunnen, niet in de laatste plaats omdat we de meiden best een beetje missen.